Gagarin dokumentumfilm (2014)

  • 1961. április 12-én kerülte meg a Földet Vosztok–1 típusú űrhajójával Jurij Gagarin szovjet kozmonauta, az első emberi lény, aki kilépett a világűrbe, sikeres útjával pedig a Szovjetunió hatalmas győzelmet aratott az Egyesült Államokkal vívott technikai „háborúban”.
    Az első ember, aki meghódította a világűrt. Jurij Gagarin mindössze 27 éves volt hihetetlen utazásának idején. Azonban alig hét évvel később élete tragikus véget ért. Az űrhajós utolsó éveit reflektorfényben élte, számára ez mégis a szörnyű magány és vágyódás időszaka volt. Annak ellenére, hogy mindenhol felismerték és jóakarat övezte, semmi sem tudta helyettesíteni odaadó feleségének szeretetét, aki Moszkvában maradt, míg ő a világot járta. Még a királyi család tagjainak mosolya is üresnek hatott egy baráté helyett, aki amiatt neheztel, hogy nem őt választották ki az űrbeli utazásra. Gagarinnak azonban állandóan mosolyognia kellett; mosolya pedig védjegye lett. Egy szívében egyszerű ember, aki az izgalmas jövő jelképévé vált; egy olyan jövőé, amelyben neki már nem volt szerepe.
    Klusinóban született 1934-ben. Eleinte öntőmunkásnak tanult, 1955-ben tett le könnyűgépes-, majd két évvel később MIG-15-ös pilótavizsgát. 1960-ban került be a szovjet űrprogramba, 1961. április 12-én ő lett az első ember a világűrben. A történelmi eseménnyel járó hírnevet nehezen viselte, házassága megromlott, alkoholproblémái lettek. Hét évvel később repülőgép-balesetben vesztette életét, halálának körülményei máig tisztázatlanok. Két gyermek édesapja volt.

    Category :

    #gagarin#dokumentumfilm#2014

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up