A Tejútrendszer feltérképezése forradalmi csillagászati adatgyűjtés - space

  • Ha felnézünk az égre ezernyi csillagot látunk. Mögöttük, a sötétségben megbújva...
    Euronews: megérteni a híreket.
    Fizessen elo Európa legnézettebb hírcsatornájára!:eurone.ws/13iKL6E
    Az euronews 13 másik nyelven is elérheto: eurone.ws/19BTVyt
    hu.euronews.com/2013/10/24/a-tejutrendszer-felterkepezese-forradalmi-csillagaszati-adatgyujtes
    Ha felnézünk az égre ezernyi csillagot látunk. Mögöttük, a sötétségben megbújva milliárdnyi van még, csak a mi csillagrendszerünkben.
    Giuseppe Sarri, a Gaia-projekt egyik vezetője:
    - Hogy megismerhessük az univerzumot, először a saját csillagrendszerünket kell feltérképeznünk.
    A Gaia projectet pont ezért indította az Európai Űrügynökség. Egy műholdról élesebben láthatjuk galaxisunkat, mint valaha.
    Carme Jordi, csillagász:
    - A Gaia műhold méréseivel csillagrendszerünk múltját derítjük fel. Ez tehát a Tejút régészeti feltárása.
    A műhold a Tejútrendszer háromdimenziós térképét készíti el. Ilyesmit az űrkutatásban még nem csináltak.
    Laurent Chemin, asztrofizikus:
    - Műholdról ezerszer pontosabban határozhatjuk meg a csillagok pozícióját, mint a földi mérésekkel.
    Az asztrofizikus a Pireneusok hegyvidékének ikonikus csillagvizsgálójába látogat. A Pic du Midi évszázadok óta a csillagászok zarándokhelye. Manapság új szerepe van a hatalmas távcsőnek: a Gaia-program viszonyítási pontja.
    Laurent Chemin:
    - Ezzel a berendezéssel, amit most használunk, korábban a csillagok sebességét mérték. Az eddigi földi megfigyeléssel szerzett adatok alapján kalibráltuk be a Gaia-programban használatos spektrográfokat.
    A csillagvizsgáló 2800 méteres magasságban található, ahol már nem zavaróak a városi fények, és tiszta a levegő. Galaktikus érzékelésre ideális helyszín.
    Laurent Chemin:
    - Földünk, összehasonlítva más égitestekkel, nagyon kicsinek számít. Nemcsak a Naprendszer óriásaihoz képest, de a galaxisunk, a Tejút nagybolygóihoz képest is. A Naprendszer felülről nézve a Tejút közepe körül forgó, csillaghalmaz. A Föld az északi részén helyezkedik el, így nagyjából dél felé tekintve látjuk a Tejút középpointját. A Naprendszer másodpercenként 220 kilométeres sebességgel kering a Tejút közepe kürül. A galaxisunktól két millió fényévnyire lévő Androméda-köd szintén nagyjából ebbe az irányba esik. A két csillaghalmaz másodpercenként 100 kilométeres sebességgel közelít egymáshoz.
    Az égitesthalmazok ilyen gyors mozgása mellett nagy kihívás a csillagászoknak a relatív távolságok meghatározása.
    Csillagtérképeket már az emberi civilizáció hajnalán készítettek.
    Laurent Chemin:
    - Az embert ősidők óta izgatja a csillagos égbolt. Az első asztronómusok között volt Hipparkhosz, aki még bőven Jézus születése előtt körülbelül ezer csillag távolságát és mozgását írta le.
    Az ógörög csillagász tiszteletére az Európai Űrügynökség 1989-ben egy műholdat nevezett el Hipparkhoszról. A műhold szenzoraival százezer csillagot vettek nyilvántartásba akkor. A Gaia küldetése felér egy tudományos forradalommal: milliárdnyi csillag helyzetét méri fel.
    Laurent Chemin:
    - A Gaia-program hatalmas előrelépés a pontosság tekintetében, óriási mennyiségű adat gyűjtése és elemzése mellett. Rendkívül izgalmas, hogy egy ilyen alapos felmérés lehetővé teszi számunkra az égbolt és a Tejút jobb megismerését.
    A Gaia működését megismerve jövünk csak rá, hogy mit jelent a csillagászat számára a küldetése. Az Európai Űrügynökség műholdja a legnagyobb digitális kamerát viszi magával, amit valaha az űrbe juttattak. A toulouse-i Astriumban a tervezők két fő szempontja a pontosság és a stabilitás volt.
    Giuseppe Sarri:
    - Olyan csillagokat kell megfigyelni, amik 400 ezerszer halványabbak, mint amiket szabad szemmel látunk. Ezek többsége egy központi sávban van.
    Vincent Poinsignon, a Gaia-projekt egyik kutatója:
    - A gyújtóponti síkot pixelek millárdjaival képezzük le. Vagyis százszor nagyobb felbontásban, mint amivel a legjobb földi kamerákkal fényképezünk.
    Giuseppe Sarri:
    - A másik nagy kihívás, hogy úgy kell pontos méréseket végezni, hogy közben a legújabb technológiát használjuk. Szilikon-karbiddal dolgozunk, amit 3000 fokon állítunk elő szilikonból és szénből. Olyan merev és kemény, mint a gyémánt.
    Vincent Poinsignon:
    Find us on:
    Youtube bit.ly/zr3upY
    Facebook www.facebook.com/euronews.fans
    Twitter twitter.com/euronews

    Category :

    #a#tej#uacute#trendszer#felt#eacute#rk#pez#se#forradalmi#csillag#aacute#szati#adatgyűjt#space

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up