A Részvénytársaság (2003) HD

  • Eredeti cim - The Corporation (2003) - kanadai dokumentumfilm
    Rendezők - Mark Achbar, Jennifer Abbott
    Ez a 26 díjnyertes dokumentumfilm, Joel Bakan "The Corporation: The Pathological Pursuit of Profit and Power" című bestsellerén alapul és egy vállalat belső működését, érdekes történelmét, ellentmondásos hatásait és lehetséges jövőjét tárja fel.
    Százötven évvel ezelőtt, egy vállalat viszonylag jelentéktelen egység volt. Ma élénk, drámai és átható jelenléte van mindannyiunk életében.
    A dokumentumfilm a kortárs gazdasági társaság fejlődését mutatja be, az államilag megbízott, meghatározott közfeladatot ellátó intézményként létrejött jogi személytől a személyi jogok többségét megillető modern kereskedelmi intézmény felemelkedéséig. A dokumentumfilm főleg az észak-amerikai, különösen az Egyesült Államok vállalataira koncentrál. Az egyik téma a vállalatoknak mint személyeknek a megítélése az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán egy 1886-os ügy eredményeként, amelyben Morrison Waite főbíró nyilatkozata ahhoz vezetett, hogy a társaságok „személyként” ugyanazokkal a jogokkal rendelkeztek, mint emberi lények, az Egyesült Államok alkotmányának tizennegyedik kiegészítése alapján.
    A tárgyalt témák közé tartozik az üzleti terv, ahol 1933-ban Smedley Butler tábornok leleplezett egy állítólagos vállalati összeesküvést Franklin D. Roosevelt akkori amerikai elnök ellen; a közbirtokosság tragédiája; Dwight D. Eisenhower figyelmezteti az embereket, hogy óvakodjanak a növekvő katonai-ipari komplexumtól; gazdasági externáliák; a szarvasmarha növekedési hormonról szóló oknyomozó hír elnyomása a Fox leányvállalata, a floridai tampában, a WTVT televízióban, a Monsanto utasítására; a The Coca-Cola Company feltalálása a Fanta üdítőital a náci Németországgal szembeni kereskedelmi embargó miatt; az IBM állítólagos szerepe a náci holokausztban (lásd az IBM és a holokauszt); a 2000. évi Cochabamba-tüntetések, amelyeket a bolíviai önkormányzati vízellátás privatizációja idézett elő; valamint a vállalati társadalmi felelősségvállalás általános témái, a korlátozott felelősség fogalma, a vállalat mint pszichopata és a vállalati személyiségről szóló vita.
    A "The Corporation", matricákon és interjúkon keresztül vizsgálja és kritizálja a vállalati üzleti gyakorlatokat. A film értékelését a DSM-IV diagnosztikai kritériumai befolyásolják; Robert D. Hare, a British Columbia Egyetem pszichológia professzora és az FBI tanácsadója a kortárs nyereséges üzleti társaság profilját egy klinikailag diagnosztizált pszichopatáéhoz hasonlítja (Hare azonban kifogásolta, ahogyan nézeteit ábrázolják a filmben). A Corporation megpróbálja összehasonlítani a vállalatok szisztematikus viselkedési módját a DSM-IV pszichopátia állítása szerinti tüneteivel, például a más emberek érzéseinek érzéketlen figyelmen kívül hagyásával, az emberi kapcsolatok fenntartására való képtelenséggel, az emberi kapcsolatok meggondolatlan figyelmen kívül hagyásával, mások biztonsága, az álnokság (folyamatos hazudozás, hogy megtévesszen haszonszerzés céljából), képtelenség a bűntudat megtapasztalására, valamint a társadalmi normák be nem tartása és a törvények be nem tartása.

    Category :

    #a#r#eacute#szv#nyt#aacute#rsas#2003#hd

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up