Bugár Béla a Híd párt Polgári Vízió 2016 stratégiai dokumentum ötödik, jogállamiság c. fejezetéről

  • A Híd párt hétfőn bemutatta a Polgári Vízió 2016 című stratégiai dokumentumának ötödik fejezetét.
    „A demokrácia minőségét a társadalomban az határozza meg, milyen a polgárok jogbiztonság-érzete, valamint hogy mennyire polgárközpontú az állami és közintézmények működése. Ennek biztosítása a politikusok és a politikai pártok felelőssége“ – nyilatkozta Bugár Béla, a Híd párt elnöke, aki Lucia Žitňanská alelnökkel együtt bemutatta a Vízió 2016 stratégiai dokumentum ötödik, jogállamról szóló fejezetét. A teljes anyagot nyitott programdokumentumként idén szeptember 13-án vitatja meg a párt Közgyűlése.
    Bugár Béla szerint az igazságszolgáltatással foglalkozó fejezet arról szól, hogyan lehet javítani a jogérvényesítést, a közintézmények működését illetve hogyan tudunk hatékonyan küzdeni a korrupció ellen. Olyan megoldásokat javasol, amelyekkel növelhető a rendőrség hatékonysága vagy a vállalkozási jogi környezet kiszámíthatósága. „Örülök, hogy sikerült az asztalra tennünk egy komplex és világos anyagot. Ez a dokumentum arról szól, milyen a pártunk elképzelése a legkomolyabb kérdések megoldásáról“ - hangsúlyozta Bugár Béla. Emlékeztetett arra, hogy a Polgári Vízió 2016 ötödik fejezetének megalkotását Lucia Žitňanská, a Híd alelnöke, egykori igazságügyi miniszter irányította.
    „A csapat munkájában többen részt vettek a párt szakértői és párton kívüli szakemberek közül is, a vízió megalkotásába természetesen Gál Gábor képviselő úr is bekapcsolódott“ – pontosított az elnök.
    Lucia Žitňanská szerint nap mint nap azt tapasztaljuk, hogy az állam nem könnyíti meg a polgárok életét, éppen ellenkezőleg, állandóan nehezíti azt. „A polgárok bizonytalanok abban, hogy a mindennapi gyakorlatban egyáltalán tudják-e érvényesíteni a jogaikat“ – magyarázta a párt alelnöke. A helyzetet véleménye szerint az is nehezíti, hogy a polgárok nem lehetnek biztosak abban, hogy valóban biztosított-e a törvény előtti egyenlőségük vagy védelmet élveznek-e a diszkrimináció különböző formái ellen.
    Lucia Žitňanská szerint Szlovákiában a jogállam intézménye több vonatkozásban is problémákat vet fel. A törvényhozás folyamatosan ki van téve a gazdasági csoportok rövid távú érdekeinek és erősödő nyomásgyakorlásának, a törvénykezés folyamatát kizárólag politikai szempontok határozzák meg, ugyanakkor óriási gondot jelent a közvita hiánya. „Sőt, az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban eluralkodó korrupció és nepotizmus, azaz a családtagok előnyben részesítése úgymond konzerválja a létező negatív állapotot“ – írta le a jelenséget, amelynek megoldására a dokumentum kísérletet tesz.
    „A Jogállam című dokumentum az igazságszolgáltatás valamennyi területét érinti, amely véleményünk szerint hosszú ideje működésképtelen. Újraértelmezi az állami intézmények működését és a korrupció elleni küzdelmet, megoldást kínál arra, hogyan lehet javítani a törvénykezési folyamat minőségét, és a bírósági rendszerben olyan változásokat javasol, amelyek garantálják a hatékonyabb jogérvényesítést. Éppen ez utóbbi hiánya ugyanis a legnagyobb akadálya nemcsak a hazai vállalkozói szféra normális működésének, de alapvetően sérti az alkotmányos jogokat és a nemzetközi szerződések által garantált jogokat a családokkal és a gyermekekkel kapcsolatos perekben“ – nevezte meg Lucia Žitňanská az igazságszolgáltatás legégetőbb problémáit, amelyre a Jogállam c. dokumentum megoldásokat kínál.
    A volt igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás jobb működésének természetes eszköze az, hogy kialakítjuk a bíróságok nyilvánosság általi ellenőrzésének feltételeit. „Egyértelműen szükség van arra, hogy kötelezően nyilvánossá tegyük a bírósági határozatokat, hangfelvételek készüljenek a bírósági tárgyalásokról és elektronikus nyilvántartást vezessünk be elsősorban a végrehajtási vagy csődeljárásokkal kapcsolatban“ – jelentette ki Lucia Žitňanská.
    A Híd az alelnök szerint fontosnak tartja, hogy létrehozzanak egy független felügyeleti szervet a rendőrség és más fegyveres testületek ellenőrzésére. „Ami a rendőrséget illeti, elengedhetetlennek tartjuk, hogy függetlenítsük azt a politikától. Elfogadhatatlan, hogy a rendőrség vezetőjének személye minden egyes kormányváltás után változzon – ez kizárólag a munka eredményességének függvényében történhet.“ Lucia Žitňanská szerint a párt támogatja a közigazgatás politikamentessé tételét is.

    Category :

    #bug#aacute#b#eacute#la#h#iacute#rt#polg#ri#v#zi#oacute#2016#strat#giai#dokumentum#ouml#dik#jog#llamis#fejezet#ő

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up