Vírushelyzet Európában

  • 10 nap múlva Európa-szerte megkezdődhet a koronavírus elleni tömeges oltás.
    Ezt az Európai Bizottság elnöke jelentett be, azután, hogy a német és a francia kormány is közölte: december 27-én mindenképpen elkezdik oltani a frontvonalban dolgozókat. Előtte, jövő hétfőn még az európai gyógyszerügynökségnek engedélyeznie kell a német-amerikai fejlesztésű vakcinát. Ursula von der Leyen korábban még ragaszkodott ahhoz, hogy a tömeges oltás az unió minden tagállamában egy napon kezdődjön, most már megengedőbb.
    Elszabadult a vírus Szlovákiában. Több új fertőzöttet találnak, mint Magyarországon, pedig a lakosság majdnem kétszer akkora itthon. A kórházakban kritikus a helyzet. Emlékezhetünk rá, hogy Szlovákia sokak szemében mintaállamnak számított, mert ősszel, több fordulós országos tesztelést szerveztek. Ehhez képest szombattól újra éjjel-nappali kijárási korlátozások lépnek életbe. És a belpolitikai viták sem csitulnak.
    Kétheti lazítás után újabb szigorítások lépnek életbe Csehországban péntektől.
    Ismét bezárnak az éttermek, a kocsmák, és a hegyvidéki panziók, valamint szállodák sem fogadhatnak vendégeket. Veszteségeikért száz százalékos kártérítést ígért a prágai kormány, amely a tervek szerint egy hónappal meghosszabbítaná a december 23-án lejáró vészhelyzetet. Közben tegnap megkezdődött a lakosság önkéntes tesztelése.
    A balti országokban később indult a járvány második hulláma, mint Európa más részein, de mostanra ott is súlyos a helyzet. Litvániában egészen január végéig érvényben marad az országos karantén. Mindenki csak azon a településen belül mozoghat, ahol lakik. Az ünnepek alatt sem lehet utazni, autózni az országon belül. Katonák és rendőrök ellenőrzőpontokat állítottak fel az országutak mentén.
    A francia elnököt is megfertőzte a koronavírus. Ezért Emmanuel Macron karanténba vonult.
    Tegnap még a portugál miniszterelnökkel tárgyalt, előző nap pedig az Európai Tanács elnökét fogadta Macron. Mindkét politikus önkéntes karanténba vonult, miután megtudták, hogy a francia elnök fertőzött. A francia kormányfő és a Nemzetgyűlés elnöke is karanténba vonult, hiszen mindketten rendszeresen találkoznak az államfővel. Egyelőre kérdéses, hogy a spanyol kormányfő, valamint az OECD elnöke is karanténba vonul-e, hiszen hétfőn együtt ebédeltek Emmanuel Macronnal.
    Írországban is arra várnak, hogy az európai gyógyszerügynökség engedélyezze a német-amerikai vakcinát. Az oltási terv már elkészült. Írországban októberben vezettek be szigorú karantént, december elején kezdődött enyhítés: kinyitottak az üzletek és az éttermek. Az ünnepek alatt engedélyezik a családlátogatás. Horváth Judit tudósított Dublinból.
    Több uniós országban még nincs végleges döntés az ünnepi szabályokról. Ahol viszont van, ott nem, vagy csak alig enyhítették a szigort. Ismét külföldön élő magyarokat kérdeztünk: hogy várják ők a karácsonyt, távol a magyarországi családtagoktól.

    Category :

    #v#iacute#rushelyzet#eur#oacute#aacute#ban

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up