Vírushelyzet Európában

  • Nem enyhül a feszültség és a pánik, amit az Angliában terjedő mutáns vírus okoz.
    Immár több mint 50 ország zárta le a határait a Nagy-Britanniából érkező utazók előtt. Ami részben logikus lépés, részben viszont megkésett: például Svájcba még a zárások előtt elutazott 10 ezer brit síelni, vagyis már régen áthozhatták a vírust a kontinensre. A legnagyobb fennakadást a francia zárás okozza: kamionok ezrei nem jutnak át a La Manche csatornán, rengeteg magyar sofőr sem jut haza emiatt karácsonyra.
    Németország ma újabb szigorításokat vezetett be az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában terjedő újfajta vírus változatok miatt.
    A légiközlekedést már korábban korlátozták, az intézkedéseket most a szárazföldi és a vízi útvonalakra is kiterjesztették. Az egészségügyi miniszter szerint elővigyázatosságból hozták meg a döntést, és addig maradnak érvényben, amíg nem lesz több információ a mutációról.
    Egyre több ország jelent be teljes zárlatot a karácsony utáni időszakra. Legutóbb például Luxemburg döntött így, de ezt az utat választotta Ausztria is. Vagyis karácsony előtt még nyitva lehetnek a boltok, engedik a vásárlásokat, de utána január közepéig jön a kemény zárlat. Az osztrák parlament ma jóváhagyta, hogy december 26-tól ismét életbe lép az egész napos kijárási korlátozás, így akarják elkerülni, hogy berobbanjon a harmadik hullám.
    Tömeges tesztelésbe kezdett Szlovénia. A legnagyobb érdeklődés a fővárosban van, az ottani tesztállomásokon már a nyitás előtt sorok kígyóztak, volt, aki két órát várt a tesztre. A kormány fő célja, hogy kiszűrjék a tünetmentes vírushordozókat, így megfékezzék a járvány terjedését. Annak, akinek a gyorstesztje pozitív lesz, tíznapos karanténba kell vonulnia. Az elmúlt hetekben több országban próbálkoztak hasonlóval, de sehol nem hozott látványos eredményt.
    Szlovákiában sok kórház az összeomlás szélén áll - erre utal nyílt levelében a szlovák tisztifőorvos. Azt írta, annyira túlterheltek az egészségügyi dolgozók, hogyha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, akkor is hetekig tartana, amíg normalizálódna az orvosok és a nővérek helyzete. Szlovákiában már a harmadik hullám tombol, emiatt néhány napja egésznapos kijárási tilalmat rendeltek el. Szepsiről Nagy Emese jelentkezett.

    Category :

    #v#iacute#rushelyzet#eur#oacute#aacute#ban

    0 Comments and 0 replies
arrow_drop_up